Gaia 59

Gaia 59 pdf9.46 MB

Forår 2008

Redaktion: Anna Storr-Hansen, Jonas Waaben, Lasse Wamsler, Anne Rehder, Søren Henriksen, Lars Gaardsøe og Tobias Frost.

Artiklernes indhold udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning.

Oplag: 1200

Tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS.

ISSN: 0908-2492

Gaia 59

Olivenolie er blevet en livsvigtig indtægtskilde for mange palæstinensere, efter at andre forsørgelsesmuligheder er forsvundet. Ifølge en undersøgelse foretaget af bondeorganisationen Palestinian Farmers Union er omkring 350.000 palæstinensere - eller 70.000 familier - afhængige af indtægter fra salg og produktion af olivenolie.

Af Per Erixon

Under en rejse i Palæstina...


Mahatma Gandhis ikke-voldsfilosofi har givet ham gurustatus over hele verden, og den nævnes ofte som forklaringen på Indiens befrielse fra det britiske kolonistyre. Men ifølge Farooq Sulehria fra Pakistan var Gandhi en realpolitisk hykler og det var snarere væbnet kamp, der første til løsrivelsen.

Som nyankommet til Sverige og den...


I sidste nummer af GAIA analyserer og sammenligner Stan Goff i sin artikel ”Moralsk imperialisme og krigens barske logik” de to væbnede oprørsbevægelser FARC i Colombia og EZLN i Chiapas, Mexico. Men han misforstår zapatisternes projekt.

Af Mexico-gruppen

I Mexico-gruppen mener vi, at moralsk imperialisme, i forhold til den vestlige...


George Habash tegnede om nogen den palæstinensiske befrielseskamp og rangerede i palæstinensernes øjne på linje med ’den anden store’, Yassir Arafat. De to førte mange indædte kampe om linjen i den palæstinensiske befrielseskamp, da de repræsenterede forskellige klassers interesser; Arafats Fatah det arabiske borgerskab og George Habash’ PFLP de fattige...


EU’s nye handelsaftaler (EPA) kan betyde en defacto rekolonisering af 78 udviklingslande. Derfor er aktivister fra Europa og Afrika gået sammen i en stor international koalition, der skal sikre at EU’s handel i stedet bliver til gavn for verdens fattigste

Af Henrik Bang Andersen

Øverst oppe på Vlasfabriekstraat/Rue de la...


Kapitalismen lukrerer både på socio-økonomiske og økologiske katastrofer. Naomi Kleins nye bog er et imponerende bidrag til forståelsen af den neoliberale kapitalismes historie, der går lige fra udviklingen af chok-terapi til besættelsen af Irak.

Af Michael Hardt

Naomi Klein besidder en gave til at forstå essensen af den aktuelle politiske...


Den nu femten måneder lange kamp mellem Somalias overgangsregering og dens modstandere, primært væbnede tilhængere af oprørsbevægelsen Unionen af islamiske domstole, har ført det krigshærgede land ud i en økonomisk og humanitær katastrofe. Senest har USA endnu engang bombet en somalisk landsby - imens ser verden til, i larmende tavshed....


Colombias brutale angreb på en gruppe medlemmer af FARC-guerillaen i Ecuador er endnu et eksempel på den ikke-forhandlingsstrategi, som kendetegner den colombianske regerings hardliner-kurs. FARC´s internationale talsperson og forhandlingsleder Raúl Reyes blev dræbt, hvilket nu betydeligt svækker grundlaget for en fangeudveksling og en potentiel fredsproces.

Af Anne Rehder

Den første...


En feministisk retorik bliver i den danske offentlighed ofte brugt til at retfærdiggøre racistiske dagsordener. Dette har utallige historiske og samtidige paralleller. Men hvad er mulighederne for at tænke udover den aktuelle ideologiske ramme af ’civilisationernes sammenstød’? Er det eneste alternativ til racismen at melde sig under kulturrelativismens faner? Denne...


Fra Manila over Caracas til København er mobiltelefonen blevet udråbt som den nye molotov-cocktail i hænderne på aktivister og ballademagere. Unge elsker mobiler, og eliterne frygter dem. GAIA ser nærmere på, hvordan mobilteknologi og kæde-sms’er påvirker global protestkultur.

Af Ulrik S. Kohl og Nikolaj Villumsen *

Italiens premierminister Silvio Berlusconi...