Møde om den palæstinensiske befrielseskamp

//
Khaled Barakat

Torsdag d. 4. Oktober får Helsingør besøg af 2 gæster fra Palæstina.

Khaled Barakat og Charlotte Kates vil dele deres viden med os og lægge op til debat.

Khaled er forfatter og koordinator for kampagnen for løsladelse af PLFP´s generalsekretær, Ahmad Sa´adat, og Chalotte Kates er koordinator for Samidoun, netværket for politiske fanger.

Dette møde er et sjældent godt tilbud om at få kompetente og opdaterede beretninger om flg. emner:

– The Great March of Return i Gaza.
– Den aktuelle situation I Palæstina.
– De politiske fangers situation og rolle i befrielseskampen.
– Det internationale solidaritetsarbejde i forhold til Palæstina.

Mødet er det første ud af tre arrangementer om Palæstina, som IF Nordsjælland inviterer til i de kommende måneder.

Den 23. oktober kl 19, viser vi filmen Roadmap to Apartheid og lægger op til debat, med oplæg fra Irene Clausen. Event her: https://www.facebook.com/events/367791133761433/

Den 23. november kl 14 går vi på gaden og laver en aktion for boykot af israelske varer. Event her: https://www.facebook.com/events/2222448471365435/

 

Baggrundet for arrangementet:

 

Gazas March For Tilbagevenden startede d. 30. marts i år: hundredetusinder har deltaget i fredelige demonstrationer for retten til at vende tilbage til de byer, som israelske soldater fordrev dem fra for 70 år siden. Fordrivelsen skete i forbindelse med oprettelsen af staten Israel i 1948, hvor 750.000 palæstinensere blev drevet på flugt. Iflg international lov er det deres ret at vende tilbage.

Israelske skarpskytter har imidlertid skudt mod de fredelige demonstrationer i Gaza, og siden d. 30. marts er 141 palæstinensere blevet dræbt under selve demonstrationerne. Det oplyser Center for Human Rights. Af de dræbte er 28 børn, 2 journalister og 3 paramedicinere. 9.970 er såret, heraf er 5.645 ramt af de israelske soldaters skarpladte våben. 1 israelsk soldat er dræbt.

Iflg FN vil Gaza være ubeboeligt i år 2020, hvis Israels blokade af Gaza får lov at fortsætte. Efter Israels bombardementer i 2014 er el- og vandforsyning, rensningsanlæg, produktionsanlæg, samt veje og offentlige institutioner ødelagt ligesom tusindvis af boliger ligger i ruiner. Israels blokade gør genopbygning umulig, for der er ingen byggematerialer. Over 1 mio indbyggere lider under disse forhold – stuvet sammen på et område på størrelse med Langeland, uden mulighed for at komme væk.

For 2 måneder siden vedtog det israelske parlament "The Jewish Nation-State Law​", en lov, der utvetydigt definerer, at staten Israel er for jøder. Hver 5. borger er ikke-jøde, og det er nu ved lov bestemt, at de ikke har samme rettigheder som deres jødiske medborgere. I praksis har det været sådan i mange år, men en klar lov om racediskrimination er ny.

Palæstina har kæmpet mod Israels besættelse og undertrykkelse i 51 år, og listen er lang over Israels brud på menneskerettighederne, ligesom Israel nægter at efterkomme vedtagelser i FN og domme fra Den Internationale Domstol i Haag - f.eks. Haags påbud om, at apartheidmuren skal rives ned. Israels målrettede plan om at chikanere palæstinenserne ud af Israel og de besatte område skrider langsomt, men sikkert, fremad. Den israelske retspraksis er indrettet til at støtte planen, og politiske fanger kan holdes fængslet under de usleste kår i adskillige år uden et anklageskrift og uden at møde en dommer.

Palæstinenserne har kæmpet alene mod denne overmagt. Når det gælder internationale sanktioner for overtrædelse af international lov, så er Israel fredet. Og Israel svarer på kritik med beskyldninger om jødehad…. jøder har ret til at undertrykke, fordi de selv har været undertrykt, eller hvad? Er Israel USAs og Vestens bekvemme brohoved til kontrol over Mellemøsten?

Kom og hør gæsternes mening, og deltag i debatten – også om, hvordan god international solidaritet praktiseres.

Ħ

Smedenes Hus, Strandgade 46, Helsingør

l
IF Nordsjælland