Kønspolitik og befrielseskamp: IFs bibliotek søger oplægsholdere

Kender du nogen, som har fordybet sig i 70’ernes og 80’ernes nationale og venstreorienterede befrielsesbevægelser i et kønspolitisk perspektiv og som har lyst til at holde et oplæg? Så vil Internationalt Forums bibliotek meget gerne høre fra dig. Skriv solibiblioteket@gmail.com

#Solidaritetsbiblioteket er nemlig i gang med at planlægge oplæg med udgangspunkt i emnerne i IFs bog-, blad- og pamfletsamling og har i den sammenhæng kigget nærmere på noget af det gamle propagandamateriale, der er blevet samlet i IF gennem årene. På godt...og knap så godt.

Et ikke særlig rart eksempel er den fantastisk flot illustrerede bog ”Guinea Bissau: Una rivoluzione africana” med tekst af Bruno Crimi og fotos af Uliano Lucas fra 1970. Bogen har været i IFs samling siden 70’erne.

”Guinea Bissau: Una rivoluzione africana” viser desværre et forvrænget billede af de faktiske forhold mellem køn og magt i og omkring Guinea Bissaus uafhængighedsparti og guerilla Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde (PAIGC). Kvinderne er iscenesat som unge fotomodeller med guns, i en bog tiltænkt et venstreorienteret europæisk publikum.

Men virkeligheden er, at i netop den periode, hvor Lucas tager fotografierne, har PAIGC forbudt kvinder at deltage i væbnet kamp - en beslutning, der både afslører og i mange år siden får konsekvenser for kvindernes status i forhold til politiske beslutninger i en del af verden, hvor rollen som væbnet befrielseshelt er afgørende for, om man har politisk legitimitet og en stemme, der bliver hørt under og efter afkoloniseringsprocessen.

Man kan læse mere om den problemstilling i artiklen "Promise and betrayal: Women fighters and national liberation in Guinea Bissau" af Aliou Ly.

l
Bibliotek