Dag 6 Hebron

I dag har vi besøgt Hebron. En by på Vestbredden som nogle steder er fuld af liv, andre steder forladt og øde. Byen har – i modsætning til de fleste andre palæstinensiske byer – en israelsk bosættelse midt i byens gamle centrum. Her bor 500 israelske bosættere, som, hjulpet på vej af 2000 soldater, kontrollerer byens liv fuldstændigt.

De palæstinensiske indbyggere i Hebron har meget begrænset bevægelsesfrihed, da der både er begrænset bevægelse mellem syd og nord, øst og vest, samt begrænsninger i form af hegn, afspærringer og checkpoints. Dette resulterer i at indbyggere, der skal selv korte afstande, ofte må tage en omvej rundt om hele byen. Dette er dog heller ikke helt uproblematisk, da der i en C-form rundt om byen er tre bosættelser, som forbundne også besværliggør vejen ud ad Hebron.

Efter Oslo-aftalen i 1993 blev Hebron delt op i H1 (Hebron 1) og H2 (Hebron 2). Den ene del er kontrolleret af Palestinian Authority og den anden af det israelske militær. Den gamle handelsgade, Shuhada Street, som forbinder øst og vest og som var et samlingspunkt for byen, blev dernæst lukket af det israelske militær i 1997, efter at en israelsk ekstremist begik en massakre i Al-Ibrahim moskeen, hvor mange bedende palæstinensere blev dræbt.

Shuhada Street er blevet et symbol på Israels besættelse og apartheidpolitik, da det er et helt tydeligt eksempel på, hvordan en palæstinensisk gade har fået lukket alle butikker, presset ud af deres boliger, gaden lukket, bosættere flyttet ind og som palæstinenser kan du ikke komme ind på gaden, med mindre du bor der. Og selv hvis du bor der skal man stadig igennem metaldetektorere og opleve at få sine tasker gennemsøgt alt imens en soldat holder sit gevær skudklart. Vi, som europæere, kunne derimod komme direkte ind, og kunne gå frit op og ned ad gaden, som i dag, udover soldater og bosættere, nærmest er mennesketom.

Hebron er på mange måder en dybt besynderlig by. Her oplever man besættelsen helt koncentreret: Indskrænket bevægelsesfrihed; checkpoints de centrale steder i byen; en massiv tilstedeværelse af det israelske militær og en bosættelse der kontrollerer livet i hele byen.