Dag 3 - Jordandalen

Jordandalen

I dag var vi i Jordandalen. Den udgør 30 % af Vestbreddens samlede areal, men 95 % af den er kontrolleret af Israel. Der er 37 israelske bosættelser strøet ud over hele Jordandalen med i alt 10.000 bosættere. Antallet af palæstinensiske indbyggere i området er siden 1967 faldet fra ca. 320.000 til 56.000.

Vi besøgte Jordan Valley Solidarity, der arbejder med at beskytte de palæstinensere, der bor i Jordandalen mod nedrivning af deres huse. Det israelske militær har siden 1997 systematisk nedrevet huse i dalen. I praksis foregår det ved at de kommer med en bulldozer, river husene ned og konfiskerer indbyggernes vandtanke for at forhindre dem i at komme tilbage.

Militæret inddrager jord med den begrundelse at arealet skal bruges til sikkerhedsmæssige formål eller øvelsesterræn, hvorefter de få måneder senere giver det videre til bosættere, der bruger det til dadelplantager og andre former for landbrug.

Vandets naturlige vandressourcer er kontrolleret at Israel, og bliver bl.a. brugt til bosætternes swimmingpools og markvanding. Bosætterne bruger omkring 6,6 gange så meget vand som palæstinenserne i området.

Fattige palæstinensere er tvunget til at arbejde i bosættelserne til en meget lav løn, hvor de udfører farligt arbejde. Det er almindeligt at børn arbejder fra 12-årsalderen, og de bliver fx sendt op i dadelpalmer uden sikkerhedsudstyr og arbejdsgiverforsikring. De bliver beordret til at blive oppe i træerne i fire timer ad gangen uden adgang til toiletbesøg eller vand. Hvis der sker en arbejdsulykke, bliver den tilskadekomne palæstinensiske arbejder blot sat uden for bosættelsens port, og må selv finde lægehjælp, hvilket kan tage mange timer at få frem gennem den militært kontrollerede zone.

At opleve etnisk udrensning på tæt hold har været en hård oplevelse og det er frustrerende at se den enormt billedskønne Jordandal blive ødelagt af militærets og bosættelsernes pigtråd og betonmure.