Dag 2 – Studietur til Palæstina : Ramallah

Al-Haq

I dag var vi I Ramallah, hvor vi mødtes med Al-Haq, som er den ældste menneskerettighedsorganisation I Palæstina. Hovedemnet for vores møde var Israels udnyttelse af Palæstinas jord og naturressourcer, og hvordan det ødelægger grundlaget for den palæstinensiske økonomi. 

Efter besøget hos Al-Haq gik vi til Addameer Prisoner Support´s hovedkontor. De har siden 1992 dokumenteret overgreb paa politiske fanger og ydet juridisk bistand. I Palæstina har man enten selv været i fængsel, ellers har ens far eller bror været det, derudover er Israels brug af ”administrative tilbageholdelser” - fængslinger uden rettergang og som kan forlænges i uendelighed – meget udbredt, dels som straf og dels som torturredsskab. Palæstinensere paa Vestbredden kommer desuden ikke for en Civil domstol, men en militærdomstol, hvor 99% af alle anklagede bliver dømt.
 
Efter at være blevet klogere paa palæstinensernes virkelighed under besættelsen, blev vi kørt igennem det palæstinensiske landsskab, mellem bosættelser og gennem checkpoints, tilbage til Beit Sahour, hvor vi bor, og havde oplæg af Nassar Ibrahim fra AIC omhandlende det politiske landsskab og venstrefløjen i Palæstina i et historisk perspektiv, samt mulighederne for henholdsvis en 1 og 2-statsløsning. 

Imorgen skal vi til Jordan dalen, hvor vi skal være et par dage. 

Stay tuned for flere updates, vi skriver saa snart vi har internetforbindelse igen!