Yankee go home

Kære læser, måske ligger du lige nu og læser GAIA i solen på et feriested i det sydlige. Redaktionen ønsker dig en fed ferie. Vi har ikke, som vi lovede i sidste nummer af GAIA, lavet et tema om modstandsformer. Dette skyldes ikke manglende vilje men manglende ressourcer. Redaktionen af GAIA er næsten ligeså skiftende som vejret eller klassekampen. GAIAs ressourcer afhænger bl. a. af hvornår folk læser til eksamen! Mangel på arbejdskraft - og debatindlæg - var også årsagen til at Internationalt Forum på sit styrelsesmøde i juni besluttede at nedlægge det interne debatblad Bananfluen der således fik en kort levetid. Derfor har vi nu samlet os omkring GAIA og starter fra dette nummer en "Intern debat"-sektion midt i i bladet. Disse midtersider skal fortælle løst og fast om hvad der sker i organisationen Internationalt Forum, men også gerne rumme jeres bidrag til debat, kære læsere...

Fremover vil GAIA indeholde et enkelt, måske to temanumre om året. Generelt vil vi tilstræbe en skøn blanding af dels overordnede politiske analyser dels artikler der afspejler at IF er en aktivistorganisation med en konkret anti-imperialistisk praksis. Bl. a. håber vi at GAIA kan være med til at få rystet flere af læserne op af stolene og ud i det pulveriserende solidaritetsarbejde. 

Det har været et travlt forår for solidaritetsmiljøet og det anti-imperialistiske arbejde. Vi nævner i flæng: forberedelserne til anti-Clinton-demo'en - først planlagt til marts og så udsat til juli. Det alternative EU-topmøde i Amsterdam. MRTAs besættelse af den japanske ambassade i Lima, stormen på ambassaden og efterfølgende demonstration i Danmark. Demonstrationen "Tyrkiet ud af Kurdistan" i Århus og København i maj måned. Latinamerika-teltet på Roskilde Festivalen. Det interkontinentale møde mod neoliberalismen i Madrid i juli. Fight The Power sommerlejren og andre politiske sommerlejre i juli. Og sidst men ikke mindst besøg af de stærke kvinder fra Plaza de Maya i Argentina. Nogle af disse ting kan du læse om i dette nummer, andre først i næste nummer.

En vigtig anti-imperialistisk sejr i foråret var det da Mobuto-diktaturet blev nedkæmpet i ex-Zaire, der nu hedder Den Demokratiske Republik Congo. Det er vist desværre sjældent at der her i Danmark bliver lavet anti-imperialistisk arbejde i forhold til Afrika. Der er tegn i sol og måne på at dette er ved at ændres. GAIA har en artikel i dette nummer der analyserer Mobutos storhed og fald og beskriver ham som "Made in the USA". Zaire var nemlig USAs første neokoloniale projekt, og Mobuto har været holdt i live af primært USA, Belgien og Frankrig i over 30 år. 

Men USAs rolle i Zaire er ikke enestående. Verden over har USA optrådt som neokolonisator og imperialistisk stormagt: Vietnam, Haiti, Argentina, Nicaragua, Peru, Tyrkiet/Kurdistan, 'Israel'/Palæstina, osv. osv. Derfor har Clinton-demonstrationen den 10. juli fået hovedparolen Yankee Go Home. Mød op til demonstrationen. 

Til slut: Rigtig god læselyst, og god sommer. Husk nu og tage flotte billeder med hjem fra det store udland til dit yndlingsblad GAIA.

Kærlig hilsen

sommerredaktionen