Vi tilgiver aldrig – Vi glemmer aldrig: Portræt af iransk politisk fange

Shahrokh Zamani, arbejderaktivist og kommunist, dræbt i iransk fængsel september 2015

Shahrokh ZamaniHverken under Shah-styret eller under det efterfølgende islamiske regime har de iranske arbejdere haft ret til at organisere og danne deres egne uafhængige arbejderorganisationer , strejke eller demonstrere. Under Shahen dannede arbejderne hemmelige arbejderkomiteer der deltog i kampen mod det USA-støttede diktatur. Op til opgøret med Shahen i 1979 blev der dannet arbejderråd der var med til at vælte Shah-regimet. Under det efterfølgende islamiske regime forbydes alle ikke-islamiske institutioner. Såkaldte fagforeninger er dækorganisationer for regimet og dets efterretningsvæsen.

Faglige aktivister der danner selvstændige fagforeninger eller arbejderkomiteer fængsles, tortureres eller dræbes. Et eksempel er den faglige aktivist og kommunist Shahrokh Zamani. Shahrokh Zamani blev første gang anholdt i 1991 og fængslet i 18 måneder på grund af faglig aktivitet i Malernes Fagforening (en forbudt fagforening) .

Han blev anholdt igen i 2011. Anklagerne lød på "Sprede propaganda" ,"fare for den nationale sikkerhed"og ulovlige arbejder aktiviteter. Siden blev han flyttet fra det ene fængsel til det andet. Den 11. marts 2014 begyndte han at sultestrejke i protest imod at myndighederne havde placeret ham sammen med kriminelle fanger. Sharokh var altid under sine sidste fire års fængsel underkastet tortur både fysisk og psykisk.

Søndag den 13. september 2015 dræbte det islamiske regime Shahrokh Zamani i Rajai Shahr (Gobardasht) fængslet i Karaj. Regimet påstår at han døde af en hjerneblødning. Men fangekammerater har set hans mishandlede krop og hans mund fuld af blod. Over hele verden blev der organiseret protestdemonstrationer ved de iranske ambassader på grund af det islamiske kapitalistiske regimes drab på Sharokh Zamani, ligesom der blev arrangeret mindeceremonier.