Spændende læsning:

Efter USA’s lancerede sin krig mod terror har alverdens regimer brugt dette som anledning til at terrorstemple al modstand og oprør. De danske regeringer har underlagt sig USA’s udenrigspolitiske mål, og det har blandt andet betydet terrorstempling af palæstinensisk modstand mod besættelse, og kurdisk og colombiansk oprør mod undertrykkelse. Ikke bare den danske stat og domstole, men også de fleste medier har fulgt USA’s linje, og derfor har ensidighed og uvidenhed været fremherskende. Derfor falder denne bog på et særdeles tørt sted.

Bogens forfatter, Gerry Leach, er den udenforstående journalist der har det mest indgående kendskab til FARC. Og han giver en forklaring på hvorfor FARC nu i 50 år har ført guerilla-krig, og hvorfor FARC ikke forsvinder, selvom FARC adskillige gange er blevet erklæret som slået. Forklaringen er ganske enkel, at det ikke er FARC der bestemmer hvorledes den politiske modstand kan eksistere. Colombia har verdens største antal internt fordrevne og er præget af ekstrem ulighed og undertrykkelse. Ved udgivelsen af denne bog er fredsforhandlinger mellem Colombias regering og FARC foregået gennem nu et år. FARC har tidligere vist vilje til at lade våbnene hvile. Det skete i 1985 hvor FARC indgik i valg ved Unión Patriótica og fik valg til byråd og parlament. Efterfølgende blev stort set alle parlamentarikere slået ihjel af regeringstøttede dødspatruljer – 5.000 dødede. At forestille sig, at den colombianske stat vil tillade en demokratisk opposition, kan være svært. Drab og undertrykkelse hører stadig til dagens orden i Colombia. Dertil kommer at Colombia er USA’s nærmeste, nogen vil måske sige eneste, ven i Sydamerika. Og vil næppe tillade at miste kontrollen over Colombia.

Når der alligevel er grund til et forsigtigt håb skyldes det andre forhold. Det første er naturligvis, at FARC igen og med diplomatisk snilde, er vedholdende i fredsforhandlingerne. Det andet er, at der længe har blæst nye vinde i Sydamerika. USA-støttede diktaturer er faldet og en politisk broget samling af lande hævder deres selvstændighed ifht. USA, og ønsker at også Colombias politiske liv demokratiseres. Det tredje er et mere usikkert kort; Colombias herskende klasse består af forskellige dele – ligesom det gælder andre lande – og dele af det ønsker fred. Det fjerde er det stærkeste kort: de folkelige bevægelser.

Garry Leech: FARC – det lange oprør 220 sider, Solidaritet, juni 2015, pris: 100 kr., fås i IF’s butik, eller på www.solidaritet.dk


Ny udgivelse: Det store magtspil – med Ukraine i fokus

Har du brug for at få en anden vinkel på det, der sker i Ukraine, er Demos’ nye tema-hæfte et godt sted at starte. Hæftet giver læseren et fint overblik over Ukraines historie og Vestens oprustning mod Øst.

Forlaget og Foreningen Demos sætter med deres nye udgivelse fokus på, hvordan rivaliseringen mellem USA og NATO/ EU på den ene side og Rusland på den anden side har haft indflydelse på den aktuelle konflikt i Ukraine. Mens vestlige medier har gjort Rusland til hovedskurk, vender Demos søgelyset mod Vestens rolle som den offensive og ekspansive part i konflikten. Interessant læsning, der giver et mere nuanceret indblik i den forholdsvist nye stat Ukraine. Og endelig påpeger Demos også – med Ukraine som eksempel - at den kapitalistiske markedsøkonomi ikke nødvendigvis er opskriften på demokratisering, fred og velfærd.

Tema-hæftet kan købes i Demos’ butik eller på deres hjemmeside: www.demos.dk for 98,-

Foreningen Demos arbejder med at dokumentere og informere om højrefløjens aktiviteter både nationalt og international. Forlaget Demos blev oprettet i 1967.