Nyt kupforsøg mod Chavez afværget

Af Pelle Dragsted

Om morgenen den 9. maj kunne det venezuelanske TV annoncere, at 55 colombianske paramilitære var blevet anholdt af venezuelansk politi på en Ranch i Baruta tæt på hovedstaden Caracas. I de følgende dage blev andre 71 colombianske paramilitære anholdt i forbindelse med 23 ransagninger i forskellige dele af Venezuela.

Ifølge vidneudsagn fra nogle af de anholdte trænede og forberedte gruppen en ny operation for at vælte Chavez-regeringen. Planen gik ud på at angribe en militær installation i Caracas: ”Vi skulle angribe en militærbase som havde mange våben i underjordiske tunneller,” sagde en af de anholdte på venezuelansk fjernsyn. Våbnene skulle bruges til at bevæbne 3000 paramilitære soldater, som skulle ankomme til Venezuela 8 dage senere. Den ejendom de blev anholdt på tilhører den højreorienterede eksil-cubaner Roberto Alonso, som er leder af den højreradikale oppositionsgruppe ’Bloque Democratico.’ Den højreorienterede opposition har skærpet dens fjendskab til Chavez-regeringen, i takt med at regeringen har intensiveret sine sociale politikker. Jordreformen er for alvor ved at sætte sig igennem og 1. maj annoncerede Chavez en 30 procents stigning af mindstelønnen.

Colombiansk deltagelse

Sammensætningen af den paramilitære gruppe er stadig uklar. De tre paramilitære ledere, der ledte operationen er kommandanter i den frygtede colombianske paramilitære hær AUC, som har tusindvis af civile ofre på samvittigheden. Andre af de anholdte var reservister fra den colombianske hær og andre igen menes at være blevet rekrutteret til lejligheden og blev muligvis narret eller lokket til at deltage. Det er ikke nogen nyhed, at colombianske paramilitære opererer i Venezuela. De har i mange år været i grænseregionen mellem de to lande, hvor de har fungeret som dødspatruljer for lokale godsejere. Men i de sidste år er operationerne intensiveret og mindst 140 Chavez-støtter er blevet myrdet. Først og fremmest bønder, der stod til at få tildelt jord fra jordreformen.

Den colombianske regering har lovet at samarbejde i undersøgelsen af begivenhederne. Men da det jo er veldokumenteret, at de colombianske paramilitære grupper er en uofficiel del af den colombianske hær, og at Colombias regering har gode forbindelser til højreoppositionen i Venezuela, er det nok et tomt løfte.

Nogle analytikere frygter tilmed, at anholdelserne er udtryk for, at USA vil forsøge at bruge colombiansk militær og de paramilitære til at vælte Chavez, efter at det er blevet tydeligt, at Venezuelas egen højreopposition ikke kan gøre det. Den colombianske regerings oprustning i grænseegnene og dens indkøb af spanske tanks, der alene kan anvendes til landinvasioner, har bidraget til frygten.

Delt opposition

Den venezuelanske opposition er delt på spørgsmålet om, hvordan Chavez skal væltes af pinden. Mens nogle tydeligvis ikke har opgivet det militære spor, forsøger andre at vælte Chavez indenfor grundlovens rammer. Det lykkedes i maj måned oppositionen at indsamle de 2, 3 millioner underskrifter, som grundloven kræver for at udskrive en folkeafstemning om afbrydelse af Chavez’ præsidentperiode. Afstemningen, der vil afgøre om Venezuelas sociale og politiske revolution skal fortsætte, vil blive afholdt 8. august.