MRTA-repræsentant på besøg: Vi tabte militært men vi sejrede moralsk og politisk

Om morgenen den 17. december 1996 vågnede hele verden op til nyheden om, at guerillaen MRTA i Peru havde besat den japanske ambassade, hvor omkring 600 prominente gæster befandt sig. Resten af historien er velkendt. MRTA frigav under besættelsen en lang række gidsler. Ingen gidsler blev dræbt. Besættelsen skrev historie ved at være den længste nogensinde, ambassaden forblev besat i 4 måneder og 6 dage.

AF LEA HOLM

MRTA stillede 4 følgende krav for frigivelse af gidslerne: Frigivelse af samtlige MRTA-fanger i Perus fængsler (ca. 500), frit lejde for fangerne og MRTA-commandoen i ambassaden til et område i Perus regnskov, en omlægning af præsident Fujimoris økonomiske politik og en krigsskat.

Kravene blev ikke indfriet. Den 23. april 1997 stormede den peruanske hær ambassaden . Samtlige 14 guerillasoldater (2 kvinder og 12 mænd ) blev dræbt eller rettere: Likvideret. Alt tyder på, at partisanerne nedlagde våbnene men alligevel blev skudt med hænderne oppe. Ingen af ligene er blevet obduceret trods krav herom fra menneskerettighedsorganisationer.

MRTAs analyse af aktionen

"Vi tabte militært men sejrede moralsk og politisk" -Sådan vurderer MRTAs internationale repræsentant, Isaac Velasco, aktionen. GAIA mødtes med Isaac Velasco den 25. maj, hvor vi fik MRTAs officielle analyse face-to-face.

Det, at alle guerilla-soldater mistede livet, var et nederlag. Ikke blot for MRTA men for venstrefløjen i hele verden. Man kan frygte, at det har skræmt andre bevægelser fra at kæmpe aktivt mod neoliberalismen. Det understreges mange gange i løbet af samtalen, at besættelses-aktionen ikke kun havde til formål at forbedre forholdene i Peru men var en manifestation imod den samlede neoliberalistiske ideologi og politik.

"Der er bestemt også noget vundet ved besættelsen", påpeger Isaac Velasco. "Aktionen overskred på nogle områder forventningerne. Hele verdens søge lys blev for en lang tid rettet mod Peru, som ellers er et land, der normalt ikke sættes fokus på. Man fandt ud af at Fujimori og hans regime nok ikke sad så sikkert i sadlen, som de ynder at give udtryk for, at økonomien ikke er så god, at menneskerettighederne og demokratiet har det mildt sagt dybt problematisk. Nogle investorer vil nok tænke sig lidt mere om, inden de kaster sig ud i Peru-investeringer. Ingen tvivl om at MRTAs aktion har svækket Fujimoris diktatur.

Østlandenes sammenbrud har mange ellers taget som bevis på, at liberalismen måtte være den eneste retfærdige måde at styre et samfund på. Aktionen har derimod vist, at liberalismen i virkeligheden træder på de svage i et samfund.

MRTA har også bevist, at det var dem, som overholdt Geneve-kon ventionen og andre konventioner for krigsførsel. Ikke et eneste gidsel er kommet noget til og det må siges, at høre til sjældenhederne at gidslerne selv roser gidseltagerne for deres opførsel."

MRTAs situation efter aktionen

Der foregår i øjeblikket en intern diskussion i organisationen for at finde ud af, hvordan MRTA skal komme videre. På grund af øget repression er det svært at lave noget, da kammerater hele tiden skal flytte rundt for at være i sikkerhed. MRTA ønske naturligvis stadig frigivelse af alle politiske fanger. Fujimori og hans slæng forventer, at der laves en hævnaktionen for vores døde kammerater. Men det skal naturligvis ikke være vores fjender, der sætter datoen for aktionerne.

MRTA betragter ikke væbnet kamp, som terrorisme. Når et land er uden demokrati og ytringsfrihed, tvinges man til at overskride nogle normer for politisk kamp. Aktionen fra den 17. december har betydet, at karakteren af det såkaldte demokrati er blevet afsløret. Den har bevist. at neoliberalismen har brug for diktatur for at opretholde sin magt.

Stormen på ambassaden blev besluttet af alle de europæiske lande og Japan under USAs ledelse. Imperialisterne har manipuleret med massemedierne for at få opbakning til stormen på ambassaden. Imperialisterne har manipuleret Røde Kors, repræsentanter for Vatikanet og fra Canada til at støtte stormen på ambassaden for at MRTA-aktionen ikke skulle anspore til efterfølgelse i fremtiden.

I øjeblikket arbejder MRTA med oplysningsarbejde ved at fortæller om situationen i Peru og i Perus fængsler. Og MRTA fortsætter den politiske og militære kamp i Peru.

De chikaner, som MRTA - og også Isaac Velasco som repræsentant for MRTA (de forsøger at fratage ham hans flygtningestatus) - pt. udsættes for, må bekæmpes ved international solidaritet og fx vores hjælp.

I Italien og Spanien har en række folkelige organisationer holdt møde og arbejder for at få spanske parlamentari kere til at kræve en undersøgelse af drabene på ambassaden i Lima. Det drejer sig bl.a. om det spanske parti Det Forenede Venstre. Også i Italien og Tyskland er lignende initiativer igang.

Dobbeltmoral

- Hvad kan vi gøre i Danmark?

Venstrefløjen i Latinamerika -fx. Foro Sao Paolo (netværk for den latinamerikanske venstrefløj. Se GAIA nr. 14) -har nægtet at acceptere MRTAs fulde medlemskab. FMLN i El Salvador er løbet fra deres løfte om at støtte MRTA til medlemskab. Flere latinamerikanske organisationer er dobbeltmoralske. De støtter væbnet kamp men trækker deres støtte tilbage, når det kommer til stykket.

I Danmark kan vi lave støttearbejd e for de politiske fanger i Perus fængsler. Noget andet meget vigtigt, vi kan gøre, er at bruge FNs menneskerettighedsorgan, som holder møde i august. Få sat fokus på ambassadestormen og mordene på MRTA-kammeraterne. Anklag morderne. Tag spørgsmålet op i det danske parlament og kræv en kommission nedsat til undersøgelse af stormen på ambassaden.

"MRTA fremstår på en anden måde i den peruvianske befolknings bevidsthed i dag. I mange år har medierne og magthaverne fremstillet MRTA som en tenororganisation. Det er nu manet til jorden. Men det er en fejltagelse, når imperialisterne nu tror, at MRTA er smadret. De tror nemlig, at det kun er lederne, der laver revolution, og at når de myrder lederne, så har de vundet. Vi vil vise, at de tager fejl, idet vi fortsætter vores befrielseskamp. MRTA er nemlig en kollektiv organisation. Vi er blevet styrket selvom Nestor Cerpa og de andre kammerater er blevet dræbt. Og vi har set vores fejl og mangler og rettet op på dem," slutter Isaac Velasco.