Mit Congo

Det var nogle vilde og vigtige år, de tre et halvt år fra 1968 til begyndelsen af 72 hvor jeg arbejdede på Det Danske Undervisningshospital i Kinshasa, hovedstaden i det daværende Belgisk Congo (senere: Zaïre). Jeg oplevede dér dagligdagen under Mobutos regime og jeg oplevede dér resterne af Afrikas mest rå og modbydelige kolonimagt Belgien hvis firmaer og funktionærer stadig i vidt omfang havde magten i Congo.

Af Irene Clausen

Det blegfede belgiske bogholdertyper førte sig frem som små konger hvis dybfølte overbevisning det var at "de skal behandles som hunde" (altså congoleserne). Samtidig deltog jeg -som Danida-ud sending (med Røde Kors som hospitalsadministrator) -i det hvide overkla sseliv s dekadencer for fulde drøn og nåede at smadre min lille hvide Folkevogn med Røde Kors mærket (plus min stakkels kæbe, ribben osv.) et par gange. Jeg spiste på mit livs lækreste restauranter. Dansede på de hedeste Kinshasa-diskoteker. Oplevede det utroligste antal fantasifulde tyverier på hovedgaden Avenue 30 Juin, de mest korrupte politifolk og bureaukrater. Jeg oplevede det fattige congolesiske folks gæstfrihed og livsappetit når nogle af os sekretærer fra hospitalet kørte ud i junglen (la brousse) i weekenderne og overnattede i landsbyerne. Her blev vi inviteret med i landsbyens fællesdans til uforglemmelige trommerytmer. En studenterstrejke på Lovanium-Universitetet 15 km fra hovedstaden viste mig for alvor diktaturet s natur. Nedskudte, sårede og lemlæstede studenter blev i læssevis - og i dyb hemmelighed - bragt op på det danske hospital. Og så kom jeg omsider tilbage til Danmark. Medbringende en dyb kærlighed til det congolesiske folk fra det sorte Afrika som gav mig nogle fantastiske og modsætningsfulde år.

Min interesse og mine følelser for Congo blussede op her her i foråret hvor vi gennem pressen fulgte den grådige diktator Mobutus politiske dødskamp. Den 16. maj var en sejrsdag for congoleserne. Den dag blev Zaïres bøddel gennem over 30 år tvunget væk fra magten. Dagen efter, den 17. maj 1997, var Den Demokratiske Republik Congo født.