Leder: Håb, håbløse nedskæringer og kraftfulde protester

I skrivende stund starter fredsforhandlingerne mellem den colombianske guerillabevægelse FARC og Colombias regering. Forhandlingerne indgyder et spædt håb om forandring i Colombia, der har været præget af borgerkrig i et halvt århundrede. Men hvis håbet skal blive til virkelighed, skal de sociale bevægelser, der i disse år oplever fornyet styrke, høres under forhandlingerne. Fredsforhandlingerne handler ikke blot om afvæbning. En afvikling af den sociale og politiske ulighed, der præger det colombianske samfund, er nødvendig for at sikre fred.

Dette nummer af Gaia sætter fokus på Colombia. På de inspirerende sociale og politiske bevægelser, der presser på for forandring. På Colombia som det latinamerikanske forårs sorte får og på solidaritetsarbejde mellem faglige i Colombia og Danmark.

I nabolandet Venezuela er Hugo Chávez blevet genvalgt med rekordstor valgdeltagelse i et af Latinamerikas mest roste valgsystemer. Genvalget illustrerer den massive folkelige opbakning til den forandringsproces, Chávez står i spidsen for. En proces der blandt andet har resulteret i en udryddelse af analfabetisme og sult, imponerende fattigdomsreduktion og udbredelse af gratis og universelle sundhedsydelser. Der er selvfølgelig masser af kritikpunkter, men det kan ikke underkendes at genvalget af Chávez kan få afgørende betydning for den latinamerikanske udvikling de næste år, idet Venezuela er i front for et latinamerikansk opgør med den neoliberale økonomiske politik.

I Sydeuropa går bølgerne højt. De massive nedskæringspolitikker, arbejdsløsheden og de stramme økonomiske budgetter har fået folk på gaden. Grækenland, Spanien og Italien har i de sidste måneder været præget af store folkelige protester mod krisepolitikkerne. I Spanien gik titusinder i slutningen af september på gaden, under sloganet Actúa sin miedo - Handl’ uden frygt. Nye alliancer skabes på tværs af sociale og aldersmæssige skel.

Gaia sender mange solidariske hilsner til kammerater over hele Sydeuropa. Jeres kamp er vores kamp.

Redaktionen