Leder: Godt nytår

Årtiets sidste nummer af Gaia leverer et miks af analyser og artikler, der får dig ind i det nye år med stil. FN’s klimatopmøde COP16 blev i al ubemærkethed afsluttet ved, at de 192 deltagende lande verificerede en vag og uambitiøs klimaaftale. Som det eneste land protesterede Bolivia over udfaldet af topmødet, og udtalte, at ”Cancun-teksten er en hul og falsk sejr, der blev tvunget igennem uden konsensus, og konsekvensen af teksten vil blive målt i menneskeliv.”

Det ser derfor ud til at årets klimatopmøde er blevet en lige så stor fiasko som COP15 for et år siden i København. Begivenhederne under Klimatopmødet i København kan imidlertid få vidtrækkende konsekvenser for retten til at protestere i Danmark. Det er retssagen mod klimaaktivisterne Tannie Nyboe og Stine Gry Jonassen et tydeligt eksempel på. Gaia sætter fokus på de politiske konsekvenser af retssagen i artiklen PUSH! Gaia bringer endvidere analyser af den aktuelle udvikling indenfor EU’s grænsekontrol og den trafikale infrastruktur. Artiklen ’Gaddafi er EU’s nye grænsevagt’ sætter fokus på, hvordan EU rykker grænsekontrollen væk fra det europæiske kontinent i forsøget på at stoppe illegal migration. Artiklen ’Infrastrukturel Disciplinering’ diskuterer blandt andet, hvordan organiseringen af trafikken regulerer os som mennesker. I artiklen ’Banansocialisme skaber håb for flygtninge’ beskrives, hvordan colombianske flygtninge skaber nye muligheder for sig selv i Venezuela.

I året der er gået har Gaia haft temabladene Internationalt Forum 40 år, racisme og politiske fanger. Gaia har i årets løb fået en del nye redaktionsmedlemmer og vi arbejder i øjeblikket på at forbedre Gaia på både indholds- og layoutsiden. Hvis du har ideer til emner Gaia skal sætte fokus på, så kontakt redaktionen.