International kvindekampdag mod alle former for vold mod kvinder

I 1981 mødtes feminister fra Latinamerika og Caribien til et stor møde i Colombia. Her besluttede de at gøre d. 25 November (dødsdagen for de 3 søstre Mirabal) til en symbolsk årsdag for kampen mod vold mod kvinder. Meningen med dette var, at gøre offentligheden opmærksom på disse 3 dominikanske kvinders modig kamp, og samtidig at få rettet opmærksomheden på de mangfoldige aktiviteter der er knyttet til kvindernes kamp mod vold.

Sider 1987 har den 25 November været en dag, hvor kvinder rundt omkring i hele verden manifesterer modstand mod alle former for vold mod kvinder.

Den 25 November 1960 døde de 3 kvinder Patria, Minerva og Maria Teresa Mirabal under en nøje planlagt bilulykke. De blev dræbt pga. deres engagement i kampen mod diktatoren Trujilo's brutale, militære regime i Den dominikanske Republik.

De tre Mirabal søstre var symboler på kvinders modstand mod diktatur, fordomme og normer. Den næste ældste - Patria - hvis mand og 12-årig søn var fængslet gennem længere tid - blev anklaget for at støtte modstandsbevægelsen " Den hemmelige bevægelse af 14 Juni".

Den yngste - Maria Teresa - havde lige fra hendes ungdom deltaget aktivt i denne modstandsbevægelse, hun blev mange gange anholdt, for hørt og fængslet i det berygtede toturfængsel "40".

Den mellemste - Minerva - var en feministisk rebe l, som kæmpede mod diktatur og kønsrolle bestemte sociale normer. Hun var den første kvinde der i Den dominikanske Republik, som kørte bil og røg cigaretter offentligheden. Minerva var fængslet 4 gange, første gang i 1949. I 1959 var hun bl.a drivkraft bag dannelsen af en politiskmilitær modstandsbevægelse. Også hun blev flere gange bragt til det berygtede toturfængsel "40".

I 1960 forsøgte modstandsbevægelsen et angreb på militærdiktaturet. Det mislykkedes. Herefter fulgte en repressionsbølge mod alle kendte og potentielle aktivister fra modstanden. 23 dage før det "biluheld", som kostede de 3 søster livet, erklæret diktatoren Trujillo, at hans to største problemer var kirken og Mirabel-søsterne. Den 25 november blev de tre søster dræbt under en "bilulykke" på var til et besøg hos deres fængslede mænd. Mordet på de tre skabet endnu en opblussen af modstanden og få måneder senere blev diktatoren Trujillo væltet.

Den 25. november er blevet en international kvindekampdag mod alle former for vold mod kvinder: fysisk og psykisk vold i hjemmet, voldtægt, incest, kvindehandel, sexturisme, krigsforbrydelser mod kvinder, angreb på kvinders kroppes integritet og selvbestemmelse hvad angår sundhed, seksualitet og reproduktion, angreb på kvinders socioøkonomisk rettigheder, angreb på kvinders politiske rettigheder mm.

Det er et bredt spektrum af kvindergrupper og kvindeorganisering re verden over, der manifesterer 25. november - og det gær de på mange forskellige måder.

Fælles for dem alle er imidlertid bevidstheden om, at vold mod kvinder, selv når den finder sted i privat livet, IKKE er nogen privat sag. Det er politiske overgreb, hvis årsag må finde sted under de skæve samfundsmæssige magtforhold, som volden er en afspejling af.

Volden mod kvinder må rives ud af privatsfæren, den må ikke forties, men der imod åbent blive benævnt, bekæmpes og forhindret.

DEMONSTRATION LØR. D. 25. NOV. Kl. 15.00 NYTORV KUN FOR PIGER OG KVINDER