Gaia 53

Sensommer 2006

Redaktion: Anna Storr-Hansen, Jonas Waaben, Lasse Wamsler, Søren Henriksen, Lars Gaardsøe og Tobias Frost

Artiklerne udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning

Layout: Lasse Wamsler, Anna Storr-Hansen, Lars Gaardsøe

Forside: Bier, farlige arbejdsbier

Oplag: 1200

Tryk: Eks-Skolens Trykkeri Aps

ISSN: 0908-2492

Gaia 53

I forbindelse med præsidentvalget i Mexico, er Andres Manuel Lopez Obrador fra partiet PRD blevet kaldt det mexicanske bidrag til den såkaldte venstrebølge i Latinamerika. Sideløbende med valgkampen har ”den anden kampagne” turneret landet og kritiseret den antagelse at Lopez Obrador skulle være repræsentant for venstrefløjen.

Af Anne Wind

Det...


Den 2. juli var der præsidentvalg i Mexico. Ved valgkampagnens begyndelse sidste sommer meldte EZLN ud at der i Mexico lige præcis er nok demokrati til at male valgpropaganda med. Denne udmelding har været sigende for valgkampagnens indhold og er udgangspunktet for en skarp kritik af det formelle mexicanske demokrati....


Af Lars Gaardsøe

Det er ikke fordi, at bogmarkedet oversvømmes med bøger om venstrefløjsvisioner, og da slet ikke på de nordiske sprog. Bogen Utopi, Revolusjon, Sosialisme er endda noget så sjældent som en anarkistisk nyudgivelse og så på norsk.

Derfor er det vel oplagt at starte denne anmeldelse med at...


Colombia er verdens farligste land for fagligt aktive. Indenfor de sidste tyve år er omkring 4000 fagforeningsmedlemmer blevet dræbt. Hvert år myrdes flere fagligt aktive i Colombia end i resten af verden tilsammen.

I midten af juni udgav den nordamerikanske organisation The Solidarity Center en rapport om den kritiske situation...


Normalt klinger ordet parti næsten ligeså lokkende som Gulag for mange af os, som på den ene eller den anden måde, er aktive på den radikale venstrefløj. Enten ser vi bureaukrater fra Sovjet for os, eller Göran Person med tung vejrtrækning, som ler for sig selv og påstår at vi...


Det Usynlige Parti har skabt stort postyr i den svenske sommer. Utallige demonstrationer og happenings, aktioner mod arbejdsformidlinger, Centerpartiet og Kristendemokraterne, har fået de svenske medier, politikere og politiet til at stille det samme spørgsmål: Hvad er Det Usynlige Parti?

Det Usynlige Parti blev specielt et navn i de svenske...


Interview med Roger, der til dagligt arbejder som layouter, og Folkert, som arbejder i et kooperativ, der sælger kaffe fra de zapatistiske områder. De er begge fra ”Freie Arbeiterinnen und Arbeiter Union”, FAU, som er en 30 år gammel anarko-syndikalistisk organisation. I slutningen af 1990’erne gik den fra at være...


Om 4 års strejke på Nestlé-fabrikken og mordet på Nestlé fagforeningsformanden

Nestlé er verdens største multinationale fødevarekoncern med ca. 500 fabrikker fordelt over 70 lande. Nestlé producerer mere end 8000 forskellige fødevareprodukter.

Nestlé fabrikken i Cabuyao er den ældste Nestlé fabrik i Filippinerne, og ledige job på fabrikken går traditionelt...


Johnna Mortensen og Irene Clausen fra Internationalt Forum deltog i maj måned i en solidaritetskonference i Filippinerne om de faglige kampe i landet de følgende tre artikler handler om de indtryk fra mødet med det konfliktfyldte land.

Den 4. juli (USA’s uafhængighedsdag) 1946 blev Filippinerne formelt en uafhængig stat. USA’s...


Den politiske, økonomiske og sociale situation i Iran er spændt. Protester og kampe mod det islamiske regime forekommer hyppigt. Arbejdere, kvinder og unge forsøger at modsætte sig regimets kontrol over hverdagslivet, imens styrets militære modsvar tager til i styrke.

Af Mellemøstgruppen i IF 

Igennem længere tid har det iranske regime...