Gaia 46

Efterår 2004

Redaktion: Lasse Wamsler, Janne Tynell, Torkil Lauesen, Stinne Lyager Bech, Pelle Dragsted, Britta Thomsen

Artiklerne udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning

Layout: Asta Nielsen, Lasse Wamsler og Frø

Forside: Christine Lundgaard

Foto: Marie Jonassen

Oplag: 1200

Tryk: Eks-Skolens Trykkeri Aps

ISSN: 0908-2492

Gaia 46

Zapatisterne er godt i gang med en intern omstrukturering, der sætter regional koordinering af den autonome selvbestemmelse i fokus. Internationalt Forum var i Chiapas og tog pulsen på bevægelsen nu 10 år efter oprørets start.

Af Maj-Britt Svendsen

Udenfor mediernes søgelys

Det er godt nok ikke meget, man hører om...


Nicaragua kunne i år fejre 25 års fødselsdag for den revolution der væltede Somozadikaturet og bragte FSLN til magten. Gennem sin eksistens har FSLN kæmpet med interne modsætninger, med statsmagtens udfordringer og med rollen som oppositionsparti. Men partiets svigt overfor det revolutionære projekt truer selve dets eksistens.

Alejandro Bendaña

For...


Hver tiende brasilianer har ikke sin egen bolig, men må bo på gaden eller hos venner og slægtninge. I storbyen Salvador har de hjemløse nu taget sagen i egen hånd. De har dannet en bevægelse, der besætter tomme bygninger og grunde i byens centrum for at skaffe tag over hovedet...


”Det suveræne Iraks” to institutioner - overgangsregeringen og nationalforsamlingen - er blevet miskrediteret på rekordtid. Den væbnede modstand er taget til, og USA’s Irak-projekt er i krise. Alligevel står USA’s nederlag næppe lige for døren.

Af Kenneth Haar

Den 2. september trådte den nye irakiske ”nationalforsamling” sammen for første gang...


15. august skulle venezuelanerne stemme ja eller nej til om præsident Chavez skulle gå af. En studiegruppe tog til Venezuela for at følge begivenhederne omkring valget. Her er et rejsebrev fra en af deltagerne:

Af Anne Rehder, Venezuelagruppen 2004

Venezuela har de sidste år gennemgået en dramatisk politisk udvikling. Otte...


George Monbiot har med sin bog ”The Age of Consent” med undertitlen ”A Manifesto for a New World Order” leveret et forfriskende opgør med det såkaldte TINA syndrom (There Is No Alternative).

Boganmeldelse af Niels Jensen

Fortalerne for TINA syndromet ser intet alternativ til den nuværende verdensorden og hvordan den...


Dette efterår vil foreningen OPRØR udfordre de danske terrorlove, og det har fra begyndelsen fået medier og politikere til at kræve lukning og forbud. Den nystartede forening siger den går ind for demokrati og ytringsfrihed og forsvarer friheden til at udføre politisk arbejde. Gaia har spurgt Christine Lundgaard fra OPRØR...


I hele det palæstinensiske samfund raserer minderne fra tiden i israelske fængsler eller vreden over behandlingen af familiemedlemmer, der endnu er fængslet. Savnet efter kvinder, mænd eller børn virker i det palæstinensiske samfund som en storm, der med jævne mellemrum hvirvler folk sammen i protest.

Af Lasse Wamsler

Siden begyndelsen...


Drømmene der brast og en tiltagende undertrykkelse fra besættelsesmagten var årsagen til den anden Intifadas udbrud i år 2000. Oslo-aftalen indgået mellem PLO og Israel i 1994 havde ikke givet palæstinenserne den ønskede frihed, men blot forstærket Israels kontrol over de besatte områder.

Af Marie Jonassen

Efter 4 år med...


Ronald Reagan, Præsident i USA fra 1981-1989 døde 5. juni i år.

I mange medier blev han mindet som en stor statsmand. Nogen gav ham æren for murens fald. Søren Pind beskriver ham i en kronik i Jyllandsposten som: ”Manden, der kom til at symbolisere den vestlige verdens tro på...