Fujimoris bagmand

Perus efterretningschef Montesinos fik i over et år 50.000$ måneden af en narkobaron. Montesinos spiller en central rolle i den hårde linje over for MRTA-guerillaerne i den besatte japanske ambassadørbolig. Han er Perus grå eminence, der har flere klemmer på Perus præsident Fujimori.

Demetrio Chavez Penaherrera, kaldet Vaticano, er indtil 1994 en fremgangsrig og succesfuld Forretningsmand. Han havde valgt en af de mest indbringende forretninger i verden: kokainhandel. På det tidspunkt, hvor han når toppen, er han styrtende rig. Han er indehaver af flere fly med egen landingsbane i Perus jungle. Jorden begynder at brænde under ham i 1992, hvor han bliver anholdt, men med penge kommer man langt, på disse kanter, så det lykkedes ham at blive løsladt. I 1994 går det galt. Han bliver anholdt i Cali, Columbia og udleveret til retsforfølgelse i Peru. Og nu er lykken vendt for Vaticano. Ved en militærdomstol bliver han dømt for landsforrædderi og indsat i fængslet på flådebasen Callao, Limas havneby. Det er her, Abimael Guzman Reinoso, Presidente Gonzalo, leder af den maoistiske guerillabevægelse Den lysende Sti, afsoner livsvarigt fængsel.

Forklaringen på, hvordan en kokainhandler kan ende med at få en dom for landsforrædderi, er for så vidt enkel nok: De regioner hvor kokaplanten dyrkes, med produktion af kokain for øje, er samtidig Den lysende Stis hjemmebane. Der er eksempler på, at der er et velfungerende samarbejde igang mellem coca-baronerne og Den lysende Sti: Den lysende Sti opkræver skat i form af våben, udstyr og penge for at lade narko-mafiaerne arbejde i fred. Det er for dette samarbejde at Vaticano får sin dom: 30 år. Dette kunne så være afslutningen på sagen. Men udover denne dom, skulle Vaticano også dømmes for narkohandel. I modsætning til den første retssag, der foregår for lukkede døre ved en militærdomstol, afholdes narkosagen ved en civilret - under et retsmøde sprænger bomben"

Montesinos tager imod bestikkelse

Her anklagede Vaticano en vis Vladimiro Montesinos for, fra juli 91 til august 92, at have modtaget 50.000$ om måneden, - penge udbetalt for at få oplysninger om, hvornår Perus narkopoliti foretog razziaer i det område, hvor udflyvningen af kokainen fandt sted.

Montesinos er ikke hr. Hvem-som-Helst. Han er tilknyttet SIN, Perus efterretningsvæsen, og er blevet berømmet for sin indsats i bekæmpelsen af Sendero Luminoso. Desuden er han personlig rådgiver for Perus præsident Fujimori.

Vaticano udpegede et medlem af sin organisation, Abel Seijas, som vidne, samt kaptajn Rafael Franco de Ja Cuba som mellemmand. Denne var på tidspunktet for udbetalingen leder af militærbasen Punte Arenas, 10 km. fra Campanilla hvor Vaticano havde sin landingsbane. Vaticano havde forlangt at få garanti for at pengene faktisk blev udbetalt til Montesinos og der var blevet arrangeret et møde der foregik i de la Cubas fars hus i San Borja i Lima.

Vladimiro Lenin Montesinos Torres er født den 11.5.45. Han fik kaptajnsrang ved Militærakademiet Chorrillos. Medstuderende mener han var spion for SIE, hærens efterretningsvæsen, og havde til opgave at indberette kontroversielle medstuderende. Efter studierne arbejdede han som rådgiver for Landsbrugsminister Enrique Gallegos Venero. Senere rådgiver for økonomiminister Fernando Sanchez Albavera. Fra 1973, rådgiver for premierministeren, for forsvarsministeren og for øverstbefalende for hæren.

I 1976 bliver Montesinos anklaget af hærens efterretningsvæsen for spionage for CIA. Han skulle have udleveret hemmeligt stemplede dokumenter. Han idømmes 4 års fængsel og afsoner 18 måneder i Simon Bolivars fængslet i Lima.

Historien om Montesinos kan fortsættes. Den er mere spændende end det mest velskrevne plot i en agentfilm. Montesinos spiller en central rolle i den hårde linje over for MRTA-guerillaerne i den besatte japanske ambassadør. Han er Perus grå eminence, der har flere klemmer på Perus præsident Fujimori, dels fordi han er den reelle leder af efterretningsvæsenet, dels fordi han flere gange har hjulpet præsidenten ud af pinlige sager ved at fjerne papirer fra verserende retssager. Montesinos arbejdsområder, ansættelsesvilkår og løn er kvalifiseret som statshemmeligheder.

Allerede som helt ung startede Montesinos sin skyggerolle som agent. En af Montesinos kolleger fra dengang er journalisten og lederen af landsbrugsministeriets informationskontor, Roger Rummrill. Han fortæller at Montesinos fra første færd udspionerede ministeriets ansatte: "Montesinos dukkede op overalt, altid i civil og havde lynhurtigt en klemme på folk. Jeg var en forholdsvis uvigtig person, så hans interesse for mig viser hvor langt han gik for at skaffe oplysninger på alle", siger Roger Rummrill.

Montesinos blev hurtigt upopulær på grund af sin nysgerrighed i landbrugsministeriet. Men ingen turde udfordre skyggeagenten alvorligt. En dag beslutttede de ansatte dog at undersøge manden nærmere. De fik fat i hans taske som han havde ladet ligge på et bord mens han gik til møde. Nogen havde luret koden og fik åbnet attachetasken. Der lå en komplet oversigt over Perus russiske våben, fortæller Roger Rummrill.

Peru havde på det tidspunkt en tilknytning til USSR og var med sin tilknytning til Moskva, Latinamerikas sorte får - set med USA-øjne. USAs militære mission var blevet smidt ud i 1973, og CIA havde meget få efterretningskilder i landet.

Montesinos blev hurtigt den vigtigste. Han solgte oplysninger om de russiske våben til CIA. Hans handel blev opdaget og han flygtede til USA som landets officielle gæst. Da han vendte tilbage til Peru blev han anklaget for højforrædderi, men klarede sig med et år i fængsel. Han spildte ikke tiden, men læste til jurist på rekordtid. Da han kom ud af fængslet fik han et vellønnet job som advokat for landets rigeste kokainsmuglere. Hans karriere fortsatte med CIA-kontakter, narkoskandaler og endnu en flugt ud af landet.

Da Fujimori korn til magten i 1990, spillede Montesinos en vigtig rolle. Han reddede Fujimori ud af en bestikkelsessag hvor præsidentkandidaten havde modtaget en hacienda ulovligt af staten. Sagen med haciendaen er kun en af flere sager hvor Fujimori står i gæld til Montesinos. Fujimori er blevet endnu mere afhængig af Montesinos. I følge peruansk presse holder de to pæne herrer holder hemmelige møder om natten, hvor de planlægger vigtige politiske initiativer. På de sene nattemøder planlagde de to mænd også en udrensning i hæren, hvilket betød at Fujimoris fjender røg ud og vennerne røg ind på de militære poster.

Montesinos magt voksede. Han planlagde sammen med Fujimori og ledende officerer i hæren, det statskup som fandt sted den 5. apr il 1992. Kuppet har fået navnet 'Selvkuppet' (autogolpe), hvor kongressen blev sat ud af kraft og de sidste oppositionelle sat ud af spillet. En ny grundlov blev forfattet. Ifølge den ny grundlov kunne Fujimori genvælges, hvilket skete i 1995.