Filippinerne: Portræt af politiske fanger

Under en massiv politi- og militæroperation den 22. marts 2014 blev ægteparret Benito Tiamzom (63) og Wilma Austria (61) anholdt sammen med fem af deres kammerater og ført til en militærlejr. Anklagen imod dem lød på forbrydelser imod menneskeheden herunder adskillige mord og kidnapninger. Disse forbrydelser skulle de angiveligt have begået tilbage i 1980’erne. Desuden beskyldes de to af regimet for også at være aktive medlemmer af NPA.

Tiamzon og Austria er ledende medlemmer af det filippinske kommunistparti CPP (Communist Party of the Philippines) og toprådgivere for de repræsentanter fra organisationen NDFP (National Democratic Front of the Philippines) der forhandler fred med regimet på vegne af den kommunistiske guerillabevægelse NPA (New People’s Army).

Benito Tiamzom har været politisk aktivist lige siden han som ung sociologistuderende meldte sig under fanerne i den militante studenterbevægelse. Han har været en vigtig skikkelse i det filippinske kommunistparti CPP siden starten af 1970’erne og sidder nu i partiets øverste ledelse. Igennem mange år arbejdede Tiamzon som fagforenings-organisator og spillede en afgørende rolle i opbygningen og konsolideringen af den revolutionære bevægelse. Da der i 1972 blev indført undtagelsestilstand i Filippinerne under Marcosdiktaturet, måtte Tiamzon som så mange andre aktivister gå under jorden, men han blev ved med at være aktiv som organisator i den kommunistiske del af fagbevægelsen. Han blev arresteret og tortureret i 1973 og sad i fængsel i 14 måneder.

POLITISKE FANGERWilma Austria har også været politisk aktiv siden hun som ung studerende blev medlem af ungdomsorganisationen Samahang Demokratikong Kabataan som kæmpede for demokrati i landet. Hun er en af de hårdeste og mest højrøstede kritikere af Aquino-regimets mangel på handling efter at Filippinerne blev ramt af tyfonen Hayan/Yolanda for få år siden og befolkningen i de ramte områder slet ikke fik den hjælp de havde så hårdt brug. Wilma Austria har været fængslet for sin politiske aktivitet tre gange før i 1973, 1989 og 1994.

Der er nu gået 18 måneder siden Tiamzon og Austria blev fængslet og på trods af adskillige retsmøder har de endnu ikke kunnet dømmes for noget. Anklagemyndigheden mangler både troværdige vidner og beviser for, at de to er skyldige i mord og kidnapninger. Højst sandsynligt ender sagen med at blive afvist. Men ved at trække den i langdrag kan regimet holde de to fængslet i adskillige år. Samme taktik er blevet brugt mange gange før. Ved at fabrikere falske anklager imod politiske modstandere forsøger regimet at skjule, at der findes politiske fanger i Filippinerne.

Udover Tiamzon og Austria sidder femten andre af NDFP’s rådgivere pt. i fængsel på falske anklager, selvom de ifølge en aftale for fredsforhandlingernes køreplan er garanteret immunitet som medlemmer af NDFP’s forhandlingsdelegation.

Den filippinske menneskerettighedsorganisation KARAPATAN har i marts 2015 opgjort det aktuelle antal af politiske fanger i Filippinerne til 527. Heraf sidder 252 - altså knap halvdelen - fængslet på falske anklager. En vigtig grund til at tallet ikke er meget højere er at regimet i stigende grad benytter sig af andre metoder for at komme faglige og politiske aktivister til livs som f.eks. snigmord og ”forsvindinger”.

Læs mere om den internationale kampagne for løsladelse af ægteparret Tiamzons og alle politiske fanger i Filippinerne på:

www.facebook.com/freetiamzons

www.karapatan.org