Et fangeportræt

AF: MELLEMØSTGRUPPEN

Ahmad Sa’adat (f. 1953) er generalsekretær for PFLP og medlem af det palæstinensiske parlament. Siden 2002 har han været fængslet, først bag palæstinensiske tremmer og siden israelske!

I 2002 blev Sa’dat fængslet af den palæstinensiske selvstyremyndighed - efter en beskidt aftale som Yasser Arafat indgik med Israel. Han sad de følgende år i fængsel på Vestbredden i Jericho, sammen med ’Ze’evi- gruppen’, dvs. de personer fra PFLP som dræbte den israelske turistminister og højreekstremist Rehevan Ze’evi. Mordet på turistministeren var PFLP’s hævn for Israels mord på PFLP-leder Abu Ali Mustafa, som Sa’adat efterfulgte på generalsekretærposten. Anklagen mod Sa’adat går på at han som leder af PFLP var ansvarlig for mordet på turistministeren. Det afviste den palæstinensiske højesteret, men Sa’dat blev ikke løsladt af den grund.

Besættelsesmagten Israel ønskede derimod Sa’adat tilbageholdt i israelsk fængsel. Derfor brød militæret den 14. marts 2006 ind i Jericho-fængslet hvor de først efter flere timers kamp kunne kidnappe Sa’adat og føre ham til et israelsk fængsel. Han blev stillet for en militærdomstol og idømt livslange fængselsstraffe. Han er siden blevet flyttet fra det ene israelske fængsel til det andet og har flere gange sultestrejket i protest mod krænkelse af hans menneskerettigheder. Ahmad Sa’adat er en højt respekteret leder af PFLP, han lægger ikke skjul på at han kæmper for befrielsen af HELE Palæstina (dvs. det område som udgjorde det britiske mandat), og at han ønsker en sekulær demokratisk stat for både jøder og palæstinensere. Israel frygter den militante PFLP-leder og har hidtil afvist at løslade ham i forbindelse med diverse fangeudvekslinger.

Ahmad Sa’adat er uddannet folkeskolelærer med linjefag i matematik. Han fik ikke meget tid til at fungere som lærer idet han allerede som ung fik politiske ledelsesposter og i flere år levede illegalt på Vestbredden og i Gaza. Han deltager stadig aktivt i kampen for befrielsen af Palæstina – de sidste 13 år altså inde fra fængslet.

Støt kampagnen for Ahmad Sa’adats løsladelse.

www.freeahmadsaadat.org

– og www.freeahmadsaadat.dk