Baskiske politiske fanger

AF: BASKERLANDSGRUPPEN

I øjeblikket sidder der ca. 450 baskiske, politiske fanger fængslet – spredt i fængsler rundt omkring i den spanske og franske stat. Størstedelen af de baskiske, politiske fanger afventer dom for, eller er dømt for terrorisme. De politiske fanger er alle tilknyttet den baskiske, socialistiske uafhængighedsbevægelse og tæller alt fra aktive i ungdomsorganisationen SEGI, solidaritetsbevægelsen Askapena som er IF’s samarbejdspartner i Baskerlandet, samt parlamentariske partier som Herri Batasuna og den militante organisation ETA.

Selvom de anholdte har være aktive på meget forskellige niveauer, skelner den spanske stat ikke imellem dem: alt der vedrører kampen for et selvstændigt Baskerland - om det er solidaritetsarbejde, aktivisme, parlamentarisk arbejde eller væbnet kamp - bliver stemplet som terrorisme. En af de politiske fanger som sidder fængslet for terroraktiviteter er ungdomsaktivisten Irati Tobar. Hun er aktiv i ungdomsorganisationen SEGI og blev i marts 2011 anholdt i den franskbaskiske region Iparralde. Sammen med syv andre formodede SEGI-medlemmer, var hun i 2010 flygtet fra en massiv politiaktion i byen Hegoalde, hvor over 30 ungdomsaktivister blev anholdt. De otte unge dukkede, efter nogle uger under jorden, op i den nordlige/franske del af Baskerlandet, hvor SEGI er illegal.

Her sørgede diverse sociale og politiske aktører for de otte unges sikkerhed, bl.a. under demonstrationer og ophold i rådhuset i byen Izpura, hvor det socialistiske parti sidder på borgmesterposten. Endvidere blev der sørget for, at de kunne bo hos forskellige valgte medlemmer af byrådet. På trods af beskyttelsen og opbakningen fra byrådets medlemmer blev Irati sammen med de syv andre anholdt af fransk politi i marts 2011 og udleveret til den spanske stat en måned senere.

Irati tilbragte mere end et år i fængsel uden retssag, før hun blev løsladt. Da hun efterfølgende valgte ikke at møde op til sin retssag, blev hun igen arresteret i september 2014. Selve anholdelsen fandt sted under en demonstration i byen Loiola, hvor 5 af de 28 aktivister som stod til retsforfølgelse havde valgt at deltage i en Wall of Popular Resistance hvor hundredevis af unge dannede ring om de 5 for at beskytte dem imod anholdelse. Demonstrationen i Loiola blev i den grad repræsentativ for opblomstringen af en ny civil ulydighed blandt den baskiske ungdom, hvor folkelige kræfter fysisk prøver at beskytte aktivister mod anholdelse.

Irati sidder stadig fængslet sammen med hundredevis af andre politiske aktivister, hvis eneste “forbrydelse” er, at organisere sig og kæmpe for et socialistisk og selvstændigt Baskerland. Derfor er det i den grad nødvendigt at styrke vores internationale bånd og vores solidaritet med de kammerater, som sidder fængslet p.g.a. af deres politiske engagement, ikke kun i Baskerlandet men overalt i verden!